Postanowiłem wykorzystać dzisiejszy poranek przed lotem na przechadzkę po centrum Cork. Cork, liczące 120 tys. mieszkańców, jest drugim, po Dublinie, największym miastem Irlandii. Jest położone na południu wyspy w prowincji Munster. W czasie swojej podróży odwiedziłem wszystkie cztery historyczne części Irlandii: Leinster na wschodzie, Ulster na północy, Connacht na zachodzie i Munster na południu.
W Cork nie ma tak wielu muzeów i galerii jak w Dublinie. Odwiedziłem jednak Crawford Gallery, która skusiła mnie wystawą irlandzkich pejzaży oraz bezpłatnym wejściem :) W celu posilenia się przed lotem udałem się na słynny English Market - Rynek Angielski, gdzie zamówiłem przedpołudniową smaczną zupę. Teraz jestem już na lotnisku, które ma szybkie połączenie autobusowe z centrum miasta. Samolot do Wilna odlatuje o 15:25, mam więc jeszcze 2 godziny wolnego czasu.
Tak kończę swą samotną podróż dookoła Szmaragdowej Wyspy. Nie jest to bynajmniej ostatni wpis na tym blogu - będąc w Wilnie dokonam jej podsumowania.